Hakkımda

Fotoğrafım
Heer Str. 31, 14052 Berlin Tel: 030.21002161 www.canhukuk.de

Velayet kararlarının Türkiye'de Tenfizi Konsolosluk Duyurusu

SONA ERMİŞ EVLİLİKLERDE VELAYET KARARININ TÜRKİYE'DE TENFİZİNE İLİŞKİN DUYURU

Pasaport Kanunun 17. maddesine göre çocuklara pasaport verilmesi, hem annenin hem de babanın ortak muvafakatine bağlıdır. Özellikle sona eren evliliklerde, çocukların velayeti hakkında yabancı ülke mahkemelerinde bir karar alınmış dahi olsa, bu kararın Türkiye'de tanınması ve tenfizi işlemi yapılmadan, ( Türk kanunları açısından kanuni mümessiller anne ve baba olmaya devam edeceğinden) çocuklara düzenlenecek pasaportlar için her ikisinin de muvafakatinin alınması gerekmektedir.
Kararın Türkiye'de tanınması işleminin yapılmadığı durumlarda ve özellikle boşanma sonrası anlaşmazlıklarda, çocuğa pasaport verilmesine eşlerden birinin muvafakat etmediği, bu nedenle çocuğa pasaport verilemediği durumlar olabilmektedir. Bu durumun aşılabilmesi için, aşağıda adı belirtilen Türkiye ve İngiltere'nin de taraf olduğu anlaşmada öngörülen usule göre yabancı mahkemede alınan velayet kararının süratli bir şekilde Türkiye'de tanınması işlemi yapılabilecektir.
Türkiye'nin de taraf olduğu 20.5.1980 tarihli " Çocukların Velayetine İlişkin Kararların Tanınması ve Tenfizi ile Çocukların Velayetinin İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi" nin 4. maddesine göre, anlaşmayı imzalayan ve onaylayan taraf ülkelerden birinde bir çocuğun velayetine ilişkin bir karar alıp da bunu başka bir Akit Devlette tanınmasını ve tenfiz edilmesini arzu eden kişi, bu amaçla, taraf ülkenin Devletin Merkezi Makamına bir talepname sunabilir".

Yapılacak yazılı talebe eklenmesi gereken belgeler;
1. Talepte bulunduğunuz merkezi makamı, sizin adınıza hareket etmeye veya bu amaçla başka bir temsilci atamaya yetkili kılan bir belge/ vekaletname,
2. Kararın aslı veya tasdikli örneği ,
3. Velayet kararı kanuni temsilcilerden (anne ya da babanın) birinin yokluğunda alınmış ise kararın kanuni bir biçimde diğer tarafa bildirilmiş ya da tebliğ edilmiş olduğunu gösteren belge,
4. Alınan kararın bulunulan ülke kanunlarına göre uygulanabilir olduğunu gösteren bir belge,
5. Mümkün olduğu takdirde, çocuğun talepte bulunulan devlette nerede bulunduğunu veya bulunabileceğini belirten bir beyan;
6. Çocuğun velayetinin ne şekilde yeniden tesis edilebileceğine ilişkin teklif,
7. Belgelerin Türkçe tercümesi.
Bu durumda, velayet kararının alındığı ülkenin (İngiltere) merkezi makamı başvuruyu Türkiye'nin Adalet Bakanlığına iletmekte, bu kanalla, konu Cumhuriyet Savcılığına intikal ettirilmektedir. Savcılık davacı adına tenfiz davası açmakta ve dosyayı takip etmekte , davacının duruşmalarda hazır bulunmaması halinde dahi dava düşmemektedir. Dava sonuçlandığında Adalet Bakanlığı aracılığıyla ilgililere tebligat yapılmaktadır.
Özellikle biten evliliklerde, anne ya da babadan birinin çocuğa pasaport verilmesine muvafakat etmediği ve sorunun çözümlenemediği durumlarda vatandaşlarımızın yukarda belirtilen yolu takip etmesi faydalı olabilecektir.

Not: e-konsolosluk internet sitesinden alınmıştır.